C/ Comte Borrell, 179-183. Barcelona - Tel: 93 424 51 02

Acreditació al diploma europeu del pla d’estudis 2020 del Grau en Òptica i Optometria de la FOOT

El pla d’estudis del Grau en Òptica i Optometria reverificat que s’imparteix a la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (UPC) i que es va engegar el 2020 s’acosta a l’equador. Al setembre d’enguany (2022), la seva primera promoció va encetar el nou currículum de 3r curs.

Els plans d’estudis es revisen regularment; l’anterior, del qual encara graduem òptics optometristes, data del 2009. Per tant, el disseny d’un nou currículum, l’objectiu del qual és adequar els coneixements, continguts i les habilitats que s’hi ensenyen a les necessitats socials i sanitàries que interpel·len la nostra societat actual, no sembla una novetat extraordinària.

Però, en aquest cas, aquest nou pla d’estudis també persegueix un gran repte per a la nostra Facultat. L’objectiu de l’equip directiu de la FOOT des de l’inici d’aquest projecte ha sigut l’acreditació automàtica dels seus graduats al Diploma Europeu en Optometria (European Diploma in Optometry, en anglès).El Diploma Europeu en Optometria (DEO) és una iniciativa impulsada i coordinada per l’European Council of Optics and Optometry (ECOO) amb l’objectiu d’harmonitzar i millorar el nivell dels estudis als diferents països d’Europa. Es tracta d’un programa molt exigent que requereix superar un procés d’acreditació i que només quatre facultats d’Europa han aconseguit fins ara. 

Un dels requisits per poder superar l’acreditació d’un pla d’estudis al Diploma Europeu en Optometria és que els futurs graduats disposin d’un portafolis o cartera d’experiència amb un mínim de 120 pacients, sota la supervisió d’un professor tutor, com a evidència de la pràctica clínica real durant la seva formació acadèmica.

Quins són els avantatges de disposar del Diploma Europeu?

A causa de l’àmplia varietat dels estàndards de qualificacions en l’àmbit de l’òptica i l’optometria a Europa, la pràctica de l’optometria no té un nivell similar a tots els països. Aquest diploma vol garantir el nivell d’accés més alt a la professió optomètrica a qualsevol dels països membres de l’ECOO, així com facilitar la lliure circulació i l’establiment i exercici dels optometristes a tot Europa.

Objectius del Diploma Europeu en Optometria

  1. Establir i promoure un estàndard uniformement elevat d’optometria a Europa que tingui un benefici públic.
  2. Fomentar l’elevació dels estàndards educatius de l’optometria.
  3. Satisfer les expectatives dels estudiants per augmentar-ne la competència.

Els centres totalment acreditats amb European Diploma in Optometry actualment són: Universitat del Sud-est de Noruega; Beuth University, Berlín, Alemanya; Universitat de Ciències Aplicades Utrecht, Països Baixos, i FHNW University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland, Institut für Optometrie, Olten, Suïssa. 

El Diploma Europeu ha estat reconegut ha estat reconegut pel General Optical Council al Regne Unit, així com a Suïssa, per registrar-se com a optometrista.

Per què la FOOT pot aconseguir aquesta acreditació?

A la FOOT tenim la sort de disposar del Centre Universitari de la Visió, la clínica universitària, on a través de convenis amb més de 60 ajuntaments i entitats del tercer sector, amb la participació d’estudiants, professors i personal d’administració i servei, s’atenen més de 2.000 pacients a l’any que, per la seva situació econòmica, no es poden comprar les ulleres en una òptica. A part dels serveis d’atenció visual general també s’hi ofereixen serveis d’especialització, com ara baixa visió, contactologia especialitzada, teràpies visuals, entre d’altres. 

Gràcies a la bona relació que mantenim amb les empreses o institucions del sector, en el marc del Patronat de la Facultat i les seves aportacions, aconseguim impulsar aquesta mena de projectes socials, al mateix temps que ens permet organitzar l’activitat docent sobre la base de la intervenció directa de l’estudiant amb el pacient.

El Centre Universitari de la Visió, així com les pràctiques externes tutoritzades a les empreses del Patronat, de les quals s’està fent una prova pilot, són elements fonamentals que han de permetre que els estudiants atenguin, sota la supervisió d’un tutor, un mínim 120 pacients durant la seva formació acadèmica.

A més, la FOOT ha participat durant els darrers cinc anys en el projecte europeu OCULUS: Optometry Curriculum for Lifelong Learning through ErasmUS (‘Capacity Building in the field of Higher Education’), dins el programa ERASMUS+, que tenia com a objectiu principal treballar en l’adequació dels plans d’estudis per a l’acreditació del Diploma Europeu.

Aquests elements constitueixen un factor clau per a l’èxit d’aquest projecte i són els que donen a la FOOT un caràcter pioner i diferencial, que li permetrà ser la primera facultat de l’estat que s’acrediti per a l’EDO (European Diploma in Optometry, en anglès; o, en català, Diploma Europeu en Optometria). Així, els estudiants que acabin el grau durant el curs 2023-24 ja sortiran de la FOOT amb el Diploma Europeu sota el braç.


Accedeix a la revista sencera

Revista Optometristes.cat nº 30 – versió català

Revista Optometristes.cat nº 30 – versió castellà

 

28 febrer, 2023

Coooc

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària. En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí. Cookies View more
Acceptar