C/ Comte Borrell, 179-183. Barcelona - Tel: 93 424 51 02

INTRUSISME LABORAL

L’intrusisme laboral és la realització d’actuacions professionals sense complir els requisits establerts legalment per a l’exercici de la professió, i és actuació professional irregular la que vulnera les normes deontològiques, s’exerceix sense la diligència professional deguda o incorre en competència deslleial.

Es tracta d’una qüestió regulada de manera sòlida a través de la Llei 7/2006, de 31 de maig, d’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals de Catalunya. Aquesta legislació estableix una sèrie de mesures per a prevenir i sancionar l’exercici il·legal de professions sanitàries, garantint així la qualitat i la seguretat de l’atenció l’usuari.

Quins son els requisits imprescindibles per exercir una activitat professional titulada?

Es per aquest motiu que els  actes d’intrusisme i actuacions professionals irregulars han d’ésser posats en coneixement de l’Administració de la Generalitat o, en el cas de professions col·legiades, com seria el cas dels òptics i òptiques optometristes,  en coneixement del COOOC, als efectes d’adoptar les mesures administratives que calgui per a corregir aquestes conductes. Aquesta responsabilitat administrativa s’entén sens perjudici de la responsabilitat penal que pugui correspondre.

Com a figura delictiva es defineix en el Codi Penal en l’article 403 en relació amb la persona que faci actes propis d’una professió sense disposar del corresponent títol acadèmic i que té associat una multa de 12 a 24 mesos. Si a més s’afegeix el fet que aquesta persona exerceixi els seus actes en un local o establiment obert al públic on s’anunciï la prestació de serveis, com seria el cas de les òptiques,  s’agreujaria amb  pena de presó que pot anar del 6 mesos a  2 anys.

Es pretén protegir, en tot cas, no ja un interès corporatiu sinó un interès general de la població en tant estem parlant de la protecció de la salut pública i que en gran part està garantida per un títol acadèmic de la rama sanitària, com és el d’òptica i optometria, del que reiterem novament que permet assegurar l’oferiment d’uns serveis de qualitat amb total seguretat.

Formulari per donar a conèixer un possible cas d’intrusisme laboral

És molt important omplir correctament totes les dades del formulari.

He llegit i accepto la política de protecció de dades

Coooc

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària. En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí. Cookies View more
Acceptar