C/ Comte Borrell, 179-183. Barcelona - Tel: 93 424 51 02

Com canvia la cerca visual dels conductors en funció de l’experiència? Una revisió sistemàtica i metaanàlisi


Accident Analysis & Prevention

Volume 132, November 2019, 105266

Chloe Robbins, Peter Chapman

Facultat de Psicologia, Universitat de Nottingham, Nottingham NG7 2RD, Regne Unit


Resum 

Els conductors novells estan estadísticament sobrerepresentats en els accidents de trànsit denunciats, amb evidències recents que suggereixen que part d’aquest augment de la participació en els accidents pot ser el resultat de limitacions en el seu processament cognitiu. Aquest processament s’ha mesurat normalment registrant els patrons de moviments oculars dels conductors, però, les maneres exactes en què es reporten i interpreten els moviments oculars varien substancialment entre els diferents estudis de la literatura. Per tant, l’objectiu d’aquesta revisió sistemàtica era investigar si els conductors novells i els conductors experimentats difereixen de manera clara i reproduïble en la seva cerca visual. 

Els estudis es van identificar mitjançant cerques a Web of Science, Medline, TRID Database i TRB Research in Progress Database, sense restriccions sobre l’estat de publicació. Es van incloure estudis si comparaven la cerca visual d’un grup de conductors novells (<3 anys d’experiència de conducció) i un grup de conductors experimentats (>3 anys d’experiència de conducció) mitjançant un mètode de seguiment ocular i van informar almenys un dels quatre resultats de la cerca visual següents: durada de fixació, dispersió horitzontal de cerca, dispersió vertical de cerca i nombre de fixacions. Dos revisors van examinar de manera independent les cerques i van avaluar els textos complets dels estudis potencialment inclosos. 

Dels 235 estudis identificats inicialment, 18 es van incloure a la revisió, amb 13 estudis que van informar de dades suficients per ser inclosos a la metaanàlisi d’almenys una mesura de resultat. Atès que els estudis inclosos van desplegar una sèrie de tipus de mètodes, es van realitzar anàlisis de subgrups addicionals utilitzant aquest factor. També es van realitzar anàlisis de sensibilitat eliminant temporalment els grups d’experiència extrema (per exemple, instructors de conducció i conductors aprenents) per tal de provar l’efecte dels diferents nivells d’experiència i formació. 

Les metaanàlisis, juntament amb el suport dels resultats comentats narrativament, van revelar que els conductors novells tenen una dispersió horitzontal de cerca més estreta en comparació amb els conductors experimentats, però, no hi havia diferències generals en la durada de la fixació, la dispersió vertical de la cerca o el nombre de fixacions quan els estudis es van agrupar. Aquestes troballes tenen implicacions principals importants per al desenvolupament d’intervencions de formació de novells, amb els conductors novells que necessiten desenvolupar una difusió horitzontal més àmplia de la cerca visual, però no necessàriament aprendre a fixar-se més endavant. Les anàlisis de subgrups també van proporcionar consideracions per a futurs estudis de recerca pel que fa a l’experiència dels grups de conductors i el tipus de mètode utilitzat. 


Accedeix a la revista sencera

Revista Optometristes.cat nº 30 – versió català

Revista Optometristes.cat nº 30 – versió castellà

 

31 octubre, 2023

Coooc

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària. En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí. Cookies View more
Acceptar