
BARCELONA, 17 de desembre de 2020. L’any 2020, a més d’estar marcat per la pandèmia de la Covid-19, ha estat l’any de la visió: en el món anglosaxó, als exàmens de revisió ocular el 20/20 representa la màxima agudesa visual. A més a més, coincideixen les celebracions de dos fets rellevants: per una banda, l’arribada de la pesta a la península Ibèrica i, per l’altra, la constitució del gremi d’ulleraires, predecessors de la professió d’òptic optometrista.
Aprofitant tot plegat, el Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC) presenta el llibre El gremi d’ulleraires a Barcelona. 1596-2020, que fa un repàs a la història de l’associacionisme de la nostra professió. Es tracta d’una reedició de Quart Centenari del Gremi d’Ulleraires de Barcelona, escrit per l’òptic optometrista Juli Castañé i publicat el 1997, coincidint amb el 14è Congrés d’Òptica, Optometria i Contactologia que va tenir lloc a Barcelona.
La publicació, organitzada en vuit capítols, fa un recorregut de manera breu per la història dels gremis, la seva estructura, la seva influència social i, per últim, la seva evolució i decadència. A banda del gremi d’ulleraires, també fa referència al gremi de vidriers, per la estreta relació que tenien.
“L’any 1596 va arribar la pesta a la península Ibèrica i en aquest mateix any es va produir un fet històric per a la nostra professió: la constitució del primer gremi d’òptics de tot l’estat i dels primers del món. Celebrem 424 anys de corporació professional en un any que té també un doble significat: reviure la incertesa de la pandèmia i, alhora, la continuïtat d’un projecte que va néixer el mateix any que René Descartes. D’aquell moment vam sortir més forts, de la mateixa manera que ho farem ara”, recull la presentació del llibre.
I és precisament aquest últim missatge el que vol remarcar el COOOC amb la publicació d’aquesta reedició: la capacitat associativa i el sentiment de corporació. “Volem difondre la importància d’aplegar-nos com a professió perquè, com diu el lema, la unió fa la força”, destaca el president del COOOC, Alfons Bielsa. “Són moments complicats però si, com aleshores, ens mantenim units, també ens en sortirem”, continua.
Juli Castañé, defensor de la professió
Juli Castañe i Aparicio (1926-2009), òptic optometrista, va ser un ferm defensor de la unió professional. No ho va fer només escrivint aquest llibre: va compaginar la docència a l’Escola Universitària d’Òptica i Optometria de Terrassa amb la representació institucional.
Com a vicepresident de la delegació de Catalunya del Colegio Nacional de Ópticos-Optometristas, va ser un dels responsables de la modernització dels congressos d’òptica i optometria. A més a més va impulsar la creació del Col·legi Oficial d’Òptics i Òptiques Optometristes de Catalunya, que deixava de ser una delegació per constituir-se en un òrgan independent, i del Consejo General de Colegios Ópticos-Optometristas.
Una presentació del llibre diferent
Les circumstàncies actuals han impedit fer una presentació tradicional del llibre. Malgrat tot, tenint en compte la importància del llibre, el COOOC s’ha adaptat a la nova situació: s’ha creat una campanya per xarxes socials per donar a conèixer aquesta nova versió. Amb vídeos protagonitzats per membres de la junta del COOOC i altres continguts, es presenta aquesta publicació i s’expliquen conceptes del gremialisme per despertar l’interès dels lectors.
Veure videos