C/ Comte Borrell, 179-183. Barcelona - Tel: 93 424 51 02

Els òptics optometristes alerten dels perills d’utilitzar lents de contacte cosmètiques sense adaptació prèvia

Noticies COOOC 28 octubre, 2021

En celebracions com les de Halloween o Carnaval, prolifera la seva venda de forma il·legal en basars i altres punts de venda com botigues de disfresses. Aquests establiments no garanteixen ni la seva qualitat ni que l’adaptació a l’ull sigui la correcta

 Halloween ha estat una de les tradicions que hem heretat d’altres països. És l’ocasió perfecta per disfressar-se i, sobretot, per fer por. Amb l’objectiu d’aconseguir el personatge més terrorífic i original, cada vegada és més freqüent la venda i l’ús de les lents de contacte de fantasia o cosmètiques, que són aquelles que canvien l’aparença dels ulls, sigui en la seva forma i/o color. 

Aquestes lents cosmètiques, tot i no ser productes sanitaris, es controlen per la mateixa normativa que les lents de contacte correctives i, per tant, només han d’adquirir-se en establiments sanitaris d’òptica sota la supervisió d’un òptic optometrista, tot i no necessitar graduació. L’òptic optometrista és el professional sanitari qualificat per determinar si una persona és apta per utilitzar-les i fer la corresponent adaptació. A més a més, és l’encarregat d’informar sobre les pautes d’ús, manteniment i higiene de les lents de contacte. 

L’ull de cada persona és únic i diferent i, per tant, no existeix una lent estàndard que s’ajusti a tots els ulls. D’aquesta manera, cada lent de contacte es personalitza pel seu usuari o usuària, tenint en compte la mida de la seva còrnia i l’estat de la seva salut visual. 

“Únicament sota la supervisió d’un professional de la visió s’obtindrà una lent de contacte que encaixi amb el nostre ull”, defensa el president del Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya, Alfons Bielsa. 

Gran part dels usuaris de lents de contacte cosmètiques considera que en dur-les només unes poques hores la seva salut ocular no està en perill. “Un ús inadequat, encara que sigui per un curt període de temps, pot provocar que una persona desenvolupi una úlcera corneal”, emfatitza Bielsa. 

Altres símptomes que es poden presentar són la sequedat ocular, picor, coïssor, irritació i, fins i tot, poden provocar problemes més greus, com la conjuntivitis, la inflamació de la còrnia o la pèrdua de visió. 

Per tot plegat, l’adquisició d’aquest tipus de lents fora de les òptiques pot convertir-se en una pràctica de risc i que pot posar en perill la nostra salut ocular. Des del Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya, recomanem adquirir aquestes lents en centres d’òptiques, que són els únics establiments que garanteixen la seva qualitat i utilització. 

31 octubre, 2023

Coooc

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària. En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí. Cookies View more
Acceptar