• El 17% de la població a Espanya utilitza lents de contacte
• Només als Estats Units, 2.500 milions de lents de contacte arriben a les plantes de tractament d’aigües residuals
A Espanya, el 17% de la població utilitza lents de contacte, segons recull el Libro blanco de la Salud Visual 2022 (CGCOO, 2022). Respecte a l’edició de 2019, els usuaris de lents de contacte a Espanya han augmentat quatre punts percentuals en tres anys.
Si només tenim en compte que, dels 40 milions d’usuaris de lents de contacte als EUA, el 20% les llença pel vàter o aigüera, a l’any arriben a les plantes de tractament d’aigües residuals 2.500 milions de lents de contacte.
Si traslladem aquestes dades al conjunt de la població, la situació és realment preocupant. Per això, és hora de prendre mesures i el Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), de la mà de l’ONG ÒpticsxMón i la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), posen en marxa una campanya per conscienciar d’un correcte rebuig de les lents de contacte i la importància de no abocarles per l’aigüera ja que incrementa el número de microplàstics dels nostres oceans, generant un gran perjudici a l’ecosistema marí. Sota el lema ‘Els peixos no necessiten lentilles’, es busca sensibilitzar sobre la problemàtica i, alhora, informar que les lents de contacte s’han de llençar a la fracció resta.
Actualment, el reciclatge de les lents de contacte és molt costós i però això s’ha d’optar per degradar-los. Tanmateix, s’han de fer esforços, per una banda, per la indústria apostant per la responsabilitat ampliada del productor (RAP), reduint l’empaquetat i fer-ho reciclable, la reutilització de productes, etc. i, per l’altra, pels usuaris, reciclant allò que sigui possible, com el blíster de les lentilles (reciclatge al contenidor d’envasos) i les caixes (normalment de cartró).
Una tasca de tots i totes
A l’espera d’una opció més sostenible, de moment, és basic fer pedagogia entre els pacients perquè depositin les lents de contacte a la fracció resta.
Per aconseguir-ho, és imprescindible la implicació de tots els agents i les tres entitats demanen a tots els actors que facin una tasca constant d’educació del pacient. Per això, les 1.400 òptiques de tot Catalunya disposaran d’un pòster informatiu, així com eines virtuals, que reforçarà el seu missatge quan adaptin lents de contacte. Aquest material també s’oferirà a altres actors, com institucions o clíniques.
En aquesta línia, també s’hauria d’incorporar informació de reciclatge a l’embalatge. Per part dels fabricants, s’ha de fer un esforç per indicar on va cada element: la capsa de cartró, al contenidor blau; el blíster, al groc; i la lentilla, al gris o fracció resta. Tal com ja ho fan altres productes de diferent índole, és una manera senzilla de facilitar aquesta informació al pacient i, alhora, recordar-los la importància d’una correcta gestió dels residus.
A més a més, s’ha reclamat a la plataforma ‘Residu, on vas?’ de la Generalitat de Catalunya que incorporin les lents de contacte a l’historial de residus. Actualment, al cercador de residus sí que hi apareixen les ulleres, però no es facilita cap informació respecte les lents de contacte. “Estem en contacte directe i estret amb el portal per tal d’afegir-hi aquesta informació. Des del moment en què es van assabentar, s’han mostrat molt proactius i esperen incorporar-ho el més aviat possible”, asseguren els promotors de la iniciativa.
Vídeo explicatiu de la campanya:
https://upcommons.upc.edu/handle/2117/368449
Cartell
0 responses on "Llençar les lents de contacte per l’aigüera contamina els oceans"