C/ Comte Borrell, 179-183. Barcelona - Tel: 93 424 51 02

Passar temps a l’aire lliure redueix el risc de desenvolupar miopia

Noticies COOOC 24 abril, 2023
  • Prop de dos milions de catalans són miops i, d’aquests, mig milió tenen entre 17 i 27 anys
  • A l’aire lliure, predomina la visió llunyana i la llum solar té un efecte inhibidor. Tanmateix, el 70% dels joves dedica menys d’una hora al dia a realitzar activitats a l’aire lliure

BARCELONA, 25 d’abril de 2023. Prop de dos milions de catalans són miops i, d’aquests, mig milió tenen entre 17 i 27 anys. En termes generals, afecta el 5% dels infants en edat preescolar, el 9% dels infants en edat escolar i el 30% dels adolescents. De fet, la miopia ja està considerada com una pandèmia global per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), qui vaticina que al 2050 la meitat de la població serà miop. En el cas dels infants, la prevalença de la miopia es doblarà del 10% al 20%.

La miopia no és una malaltia sinó un disfunció visual amb un component genètic molt gran. “La miopia té un factor genètic, però la cosa va més enllà: si la genètica predisposa, l’ambient disposa”, afirma el president del Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya, Joaquim Grau. Tanmateix, hi ha factors ambientals i hàbits que afavoreixen la seva aparició i evolució. N’hi ha d’altres, com l’esport a l’aire lliure, que ajuden a controlar-la.

De fet, no és la pràctica d’esport en si mateixa, tot i els beneficis que ens aporta a la nostra salut en general, sinó el fet de gaudir d’estones a l’aire lliure. Això es deu principalment a dues raons. Per una banda, predomina la visió llunyana. Per l’altra, s’ha demostrat que la llum solar té un efecte inhibidor de la miopia. La llum estimula l’alliberament de dopamina a la retina, la qual bloqueja l’allargament de l’ull que es produeix durant el desenvolupament de la miopia.

Segons un estudi publicat en 2015 en la revista científica Investigative Ophtalmology & Visual Science (IOVS), els infants que, durant els 18 mesos que es va allargar l’estudi, van passar més temps exposats a la llum solar van tenir un creixement longitudinal de l’ull més petit, reduint-se el casos de miopia i, fins i tot, estancant-se la seva evolució. Els mateixos resultats es van extreure d’un treball publicat el 2018 per l’Acadèmia d’Oftalmologia Americana. En un nou anàlisi, realitzat per la Universitat de Cambridge i en què es van revisar vuit estudis publicats recentment recollint dades de 10.400 infants i adolescents, es va extreure que per cada hora a la setmana que l’infant passa a l’exterior es redueix un 2% del risc de miopia

“Els infants han de passar un mínim de tres hores diàries a l’aire lliure, amb uns nivells de llum d’uns 10.000 lux. Aquesta és la il·luminació que ens proporciona un dia ennuvolant, mentre que a una oficina o aula ben il·luminada no se superen els 500 lux”, detalla Grau. Tanmateix, el canvi d’hàbits viscut en les últimes dècades fa que no es destini ni una hora al dia per realitzar activitats esportives a l’exterior. En concret, el 70% dels joves dedica menys d’una hora al dia a realitzar activitats a l’aire lliure, tal com recull l’estudi Prevalença de la miopia dels joves a Espanya.

Això contrasta amb l’increment de l’ús de les pantalles: vuit de cada 10 joves utilitzen el seu mòbil més de dues hores diàries. A aquesta xifra se li ha de sumar l’ús d’altres pantalles, com la televisió, els ordinadors o les tauletes. D’aquesta manera, se supera i, de llarg, la recomanació dels experts de limitar a un màxim de dues hores diàries la visualització de pantalles.

“Això no és només un perill per la visió, tenint en compte que a partir de les 6 diòptries ja es considera un ull patològic (miopia magna) i que, a la llarga, pot provocar greus problemes visuals i oculars, com despreniments de retina o maculopaties miòpiques, sinó que també pot perjudicar la nostra salut general.

Més esport, menys miopia

“Tot i que les previsions no són bones, està a les nostres mans reduir la incidència de la miopia, passant més hores a l’aire lliure, reduint l’ús de les pantalles i augmentant l’ús de la visió llunyana. Per això, des del COOOC volem promocionar una vida activa amb la campanya ‘Més esport, menys miopia”, afirma Grau. “Aquesta iniciativa compta amb el suport del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, cosa que ens permet ampliar fronteres i arribar al màxim de població possible”, destaca.

Les òptiques d’arreu de Catalunya adherides a la campanya són claus per fer arribar el missatge entre la població, a banda de les accions plantejades a mitjans de comunicació i xarxes socials.

“És imprescindible prendre consciència sobre l’augment de la miopia i els perjudicis que ens pot generar. Per això, hem creat el web miopia.coooc.cat amb l’objectiu d’explicar què és la miopia, les seves causes i, sobretot, donar consells per evitar-la i per cuidar la nostra salut visual”, destaca el vicepresident del COOOC, Alfons Bielsa.

Si vols ajudar-nos a concienciar sobre la miopia i com prevenir-la, fes viral el missatge de la campanya afegint contingut a les xarxes socials amb el hastag #+esport-miopia i etiquetant-nos a plataformes com Facebook , Instagram (@coooc_cat) i Twitter (@optometria_cat).

I si vols saber-ne més sobre la miopa, les seves causes i, sobretot, com prevenir-la entra a miopia.coooc.cat

Que la miopia no t’atrapi!

 

31 octubre, 2023

0 responses on "Passar temps a l’aire lliure redueix el risc de desenvolupar miopia"

Leave a Message

Coooc

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària. En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí. Cookies View more
Acceptar